Aerobik képességfejlesztő hatása

Kevés emberrel találkozhatunk, aki ne tudja, hogy mi az aerobik. Számos fajta aerobik edzést választhatunk, melyek hatására a szervezet egészségesebb és ellenállóbb lesz. Az aerobik célja a teljesítmény növelése, a teljesítőképesség fejlesztése, a testi nevelés és képességfejlesztés, valamint a személyiség fejlesztése is.

Az aerobik edzések során a kondicionális és koordinációs képességek fokozatosan fejlődnek, a folyamatos gyakorlás során elsajátíthatók a különféle edzésformák technikai és taktikai elemei. Az edzéseken használt eszközök használatának a teljesítmény fokozásában és megtartásában van szerepük. Az aerobik órák olyan edzésmódszerek alkalmazásával épülnek fel, hogy milyen technikai képességet vagy készséget szeretnénk fejleszteni. A kondicionális képességek biológiailag meghatározott testi képességek, melyek az erő, gyorsaság és állóképesség valamint ízületi mozgékonyság. Ezek a képességek a megfelelő aerobikedzéssel fejleszthetőek. A motorikus képességek fejlesztését már gyerekkorban el kell kezdeni, erre remek lehetőség az aerobik. Az edző az egyént és a környezetét egyaránt figyelembe véve a megfelelő eszközöket és módszereket alkalmaz.

Az erő fejlesztésére számtalan gyakorlat létezik, lehet alkalmazni súlyokat az edzések során. Az izomerő fejlesztésénél az edző segítségével a terhelés fokozatosan történik, az edzések bemelegítéssel kezdődnek, az egyén életkori adottságainak figyelembevételével valósul meg az izomerő fejlesztése. A gyorsasági edzések eredményeként fejlődik a mozgástechnika, javul a motivációs és koncentrációs képesség is. A nyújtó gyakorlatok helyes alkalmazásával a hajlékonyság tovább megőrizhető, az izmok nyújthatóságának mértéke javul. A rugalmasabb izmok fokozzák a sportteljesítményt és segítenek a sérülések elkerülésében. A koordinációs képességek a motoros képességek másik területe. A koordinációs képesség tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy az akaratlagos mozgásokat mennyire vagyunk képesek uralni, milyen pontossággal végezzük a mozgásokat, mennyire hatékonyan tudjuk érzékelni testünket és testrészeinket, tehát a mozgás szabályozási feltételeit biztosítják.

Az aerobiknak köszönhetően fejlődik a gyorsasági – és az állóképességi koordináció is. A mozgásérzékelés fejlődésével helyesen választjuk ki az izomerő kifejtésének helyét és idejét. A testhelyzet mozgás közbeni megváltoztatásával végzett aerobik gyakorlatok (különböző ugrások) segítségével a téri tájékozódás képessége fejlődik, vagyis az egyén képes a térben pontosan elhelyezni magát. A nehezített egyensúlyi gyakorlatok az egyensúlyozó képességet javítják, a zenés táncos mozgások pedig a ritmusképességet.

Kedvet kaptál Te magad vagy szeretnéd ha gyermeked egészségesen fejlődne?
Az aerobik az ideális választás!