Az aerobik élettani hatásai

Felgyorsult életünknek köszönhetően egyre inkább fokozódik bennünk a stressz, ennek javítására egyre többen választják az aerobikot.

Az aerobik elősegíti a pozitív gondolkodást, pozitív módon hat a személyiségünkre, javítja mentális egészségünket és fejleszti a szociális készséget.

A megfelelő intenzitással és gyakorisággal végzett aerobik edzés számos pozitív élettani hatást okoz a szervezet működésében. Egyik legjelentősebb hatását a szív- és keringési rendszerben fejti ki. Edzettebbé válik a szívizom, a kiterjedtebb koszorúér hálózat pedig a szív jobb vérellátását eredményezi, hatékonyabb lesz a szív működése, tehát csökkenti a szívbetegségek veszélyét. A rendszeresen aerobikedzést végzők légzése gazdaságosabb, a mélyebb légvétel nagyobb mellkasi szívóhatást eredményez, ami a vénás keringésére van előnyös hatással. Az aerobik-gyakorlatok növelik a légző felületet, a légző izmok fejlettebbé válnak. A légző gyakorlatok helyreállítják az idegrendszer működési ritmusát, megszüntetik az idegfeszültséget. A kis intenzitású aerobik-gyakorlatok, a megfelelő ismétlésszám után, növelik az erek rugalmasságát, az izommunka hatására fokozódik a vérkeringés a nagy- és kisvérkörben, ami elősegíti a salakanyagok intenzívebb eltávolítását. Ezzel egészséges vérnyomást eredményez és jelentősen csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kockázatát. Az aerobikgyakorlatok pozitív hatással vannak az olyan belső szervek működésére is, mint pl. a gyomor, epe, máj, belek, méh. A mozgásszervek rendszeres edzésével jelentősen javul valamennyi mozgásszervünk vér- és tápanyagellátása, enyhülnek az ízületi panaszok és a derékfájás is leküzdhető.

Az edzések hatására az izmok rostjai keresztmetszetben gyarapodnak, így kitartóbb munkavégzésre lesznek alkalmasak, és nem utolsósorban csökken az izomsérülések kockázata.  Az aerobik fiziológiás (szervezetünk és szerveink működésével kapcsolatos) hatásai mellett fontos megemlíteni az egyéb testi, lelki és mentális téren kifejtett pozitív hatásait is.

Az aerobik mozgásanyaga alkalmas a helytelen testtartás okozta problémák orvoslására is. A folyamatos és rendszeres aerobik edzés előmozdítja a feleslegesen felhalmozott kalóriák számát, ezzel segít a túlsúly csökkentésében, csökken a test zsíraránya és növekszik a zsírmentes izomzatarány. Az állóképességi jellegű mozgások nyugtatóan hatnak a vegetatív idegrendszerre, az aerobik gyakorlatokkal megelőzhető és gyógyítható a negatív stressz.

A szakszerűen végzett aerobik gyakorlatok áthangolják szerveink működését, oldják a feszültséget, vagyis hozzásegítenek a kiegyensúlyozottabb élethez.