Az aerobik története

Az aerobik kifejezés és a konkrét gyakorlási módszer is Dr. Kenneth H. Cooper nevéhez fűződik, aki egy Amerikai Légierő Kórház orvosa volt. Ő fejlesztette ki azt a fajta testgyakorlási rendszert, amely a koszorúér megbetegedések kialakulását segít megelőzni. Kerékpár-ergo méterrel kezdte mérni a tartós teljesítményt az ember oxigén felhasználási szintje szempontjából. Kenneth K. Cooper aerobikról szóló könyve 1968-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott. Ez a siker indította el az aerobikot világhódító útjára. Az aerob táncot Jacki Sorensen találta ki 1969-ben, Cooper könyve ihlette. A ’70-es években kezdi oktatni módszerét az Egyesült Államokban és elterjeszti azt oktatók százainak. Az ezt követő évtizedek alatt az aerobikos mozgásfajták folyamatosan fejlődtek. Ennek az időszaknak a termékei a dance aerobik, sztepp aerobik stb.

Az aerobik egy zenére végzett mozgásos tevékenység, amely egyesíti a ritmikus aerob testmozgást a nyújtási és erőnléti rutinokkal, hogy javítsa az izomerőt, a fizikai erőnlét elősegítése céljából. Alapjait tekintve megegyező, de céljaiban eltérő két különböző ágra osztható fel. A fitneszaerobikra és a sportaerobikra (versenyaerobik). Az aerobikozás, mint versenyszerű sporttevékenység egy divatirányzat, vagy „trend” terméke. A „fitnesz-boomot” kísérve a ’80-as években jelent meg. A sportaerobik a fitneszaerobik órákból ered, azok módosított mozgásanyagára épül un. nehéz elemekkel kiegészítve. A versenygyakorlat lényege: a versenyző által kiválasztott zenére készített művészi előadású, kreatív koreográfia 1 perc 45 másodperc időtartamban, egy rendkívül dinamikus, magas intenzitású aerobik, mely specifikus mozgásanyagból és un. nehéz elemekből áll. A gyakorlat folyamán a versenyzőnek demonstrálnia kell a folyamatos mozgást, lazaságot, és erőt úgy, hogy a hét aerobik alaplépést használja, minden mozdulatot tökéletesen hajtva végre. A versenygyakorlatot egy 7×7 méter nagyságú területen kell bemutatni. A gyakorlatok kötelező elemeket is tartalmaznak.

Az első aerobik versenyt 1984-ben rendezték New Orleansban.

A különböző világszervezetek Világkupát 1989-től, Világbajnokságot 1990-től és Európa bajnokságot 1994-től rendeznek sportaerobikban. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG ) 1994-ben alkotta meg első szabálykönyvét, és ugyanebben az évben vette fel a sportaerobikot szakágai közé. A Magyar Aerobik Szövetség (MAESZ) 1991. december 13-án alakult.A MAESZ az I. Aerobik Országos Bajnokságot 1992. március 8-án rendezte.

A Flexi-Team Aerobik és Torna Klub már 15 éve tart aerobik edzéseket kortól és nemtől függetlenül. Számtalan gyermek és felnőtt szívébe került fontos helyre a mozgás szeretete a képzett aerobikoktatóink lévén.

Aerobik kicsiknek és nagyoknak Egerben és Monoron.

Jelentkezz online, s vegyél részt első ingyenes edzéseden!