Aerobik gyerekeknek

Az aerobik név tulajdonképpen kétféle sportágat takar. Az egyik a teljesítményorientált színpadi versenysportot, a másik pedig a fitnesz-, a szabadidősportot. A kétféle sportág között a különbség az, hogy míg a versenysport rövid időn át intenzív mozgást kíván, addig a szabadidősport kisebb intenzitású, tartósan végzett mozgást igényel.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyerek aerobik foglalkozások, melyeknek igen fontos célja az egyre népszerűbb sportaerobik nevű versenysport folyamatos utánpótlásának a biztosítása. A versenyaerobikhoz szükség van bizonyos adottságokra. Előnyös az átlagos, vagy inkább annál kisebb testmagasság, a ritmusérzék és a jó mozgáskoordináció. Mivel a verseny-aerobik egy színpadi sport, számítanak az esztétikai szempontok is. Az aerobik koedukált sportág, lányok és fiúk együtt gyakorolhatják. A koedukált környezet kedvező irányba befolyásolja a gyerekek fejlődését, meg tanulnak mások előtt viselkedni, „elvesztik” a gátlásaikat.

Nincs szükség drága felszerelésre egy speciális cipőn és egy trikón kívül. A megfelelő körülményeket és a segédeszközöket a Flexi-Team biztosítja. A gyerek aerobik órák mozgásanyaga úgy épül fel, hogy ne a felnőtt órák másolata legyen, hanem a gyerekek élettani adottságihoz, fejlettségéhez igazodjon. Az első szempont a mozgáskoordináció fejlesztése, a harmonikus mozgás és a helyes testtartás kialakítása. A további elemek az izomerő, a hajlékonyság és az állóképesség fejlesztése. Ezek az órák természetesen nem az izomtömeg növeléséről szólnak, leginkább alternatívát kínálnak a helyes testtartás kialakításához és az alakformáláshoz. Az órák természetesen bemelegítéssel kezdődnek, majd a koreográfia, az elemek megtanulása. A befejező rész a levezetés, ami nyújtógyakorlatokkal történik. A verseny-aerobikot érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, a javasolt kezdési életkor 5-7 éves korra tehető. Versenyzési lehetőséget kínál a diákolimpia versenysorozat és a Magyar Aerobik Szövetség által szervezett rendezvények. Természetesen nemcsak a versenyezni kívánó gyerekeknek kínál lehetőséget az aerobik, a sportbemutatók alkalmával bárki megmutathatja tudását rokonainak, ismerőseinek. A szabadidősport semmilyen előképzettséget nem igényel a mozogni vágyó gyerekeknek, bármikor be lehet kapcsolódni a sportágba. Nagyon sok gyerek jár aerobikra, de kevésből lesz versenyző. Pusztán csak azért jár aerobikra, mert úgy érzi jó hatással van rá. Az aerobik felszabadít, kiváló kondíciót ad és helyes tartást is biztosít.

A Flexi-Team lehetőséget biztosít arra is, hogy ingyenesen kipróbálják a gyerekek és a mozogni vágyók, az aerobik foglalkozásokat.